Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ime Luka najpopularnije i u Srbiji, Hrvatskoj i u Crnoj Gori

Srbi, Hrvati i Crnogorci se barem u nečemu slažu – najčešće muško ime koje daju roditelji u Beogradu, Zagrebu i Podgorici jeste Luka, a ovo ime nalazi se među deset najpopularnijih i u Sloveniji. Među deset omiljenih imena u ova tri grada nalaze se još Petar i Filip kad su u pitanju dečaci, odnosno Sara i Petra kad je reč o devojčicama. Zanimljivo je da se imena hrišćanskih apostola Mateje i Marka nalaze na vrhu najpopularnijih imena i u Beogradu i u Zagrebu. Pored njih, veliki broj novorođenih dečaka u Hrvatskoj nosi hrišćanska imena kao što su David, Jakov, Petar i Ivan, dok Srbi svojim sinovima najčešće daju imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola. Na tronu popularnosti i dalje suvereno vlada ime Luka, a za njim slede Stefan, Lazar, Filip, Vuk i Nikola. U Crnoj Gori su prošle godine pet najpopularnijih muških imena bili Luka, Lazar, Vuk, Vasilije i Petar. U Zagrebu, Beogradu i Podgorici Sofija, Sara i Petra spadaju među deset omiljenih imena za devojčice, a onima koji vole da razmišljaju globalno biće zanimljiv podatak da je ime Sofija najpopularnije žensko ime na svetu. 

Najveći broj devojčica koji je prošle godine iznesen iz porodilišta u Sloveniji zove se Marija, Ana, Mojca, Maja, Irena i Nina, dok su najpopularnija imena za dečake – Franc, Janez i Marko, Andrej, Ivan i Luka. Zanimljivo je da Slovenci svojim naslednicima rado daju tzv. palindrom imena, to jest imena koja se isto čitaju sleva na desno i obrnuto. Tako se među popularnim ženskim imenima nalazi Ava, Ana i Aja, dok se dečaci sve više odazivaju na ime Oto, Neven i Tit. Iako je Novak prezime koje nosi ubedljivo najveći broj Slovenaca, palindromi su česti i među prezimenima – veliki broj naših zapadnih komšija nosi prezime Celec, Rakar, Rener, Kek, Kuk i Tot. Zanimljiv podatak vezan za zajedničku prošlost i jugoslovensko nasleđe glasi da je tokom protekle godine ubedljivo najveći broj brakova u Sloveniji sklopljen 25. maja, koji se u SFRJ proslavljao kao Dan mladosti.

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini jesu Amar i Luka – u Federacija BiH po zastupljenosti slede Tarik i Vedad, dok su u Republici Srpskoj najčešće muška imena Stefan i Nikola. Kada je reč o imenima za devojčice, u Federaciji BiH najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna, dok su u RS najpopularnija imena Marija, Milica i Ana. Rezultati popisa stanovništva u 2011. godini u Crnoj Gori pokazuju da su najčešća ženska imena u toj državi Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko. Najčešća muška imena u Makedoniji su Aleksandar, Zoran i Nikola, a ženska – Marija, Biljana i Elena. Najveći broj muške dece koji je prošle godine rođen na Kosovu zove se Amar i Ajan, dok su najpopularnija imena za devojčice – Alea i Ajla.

Komentarišući činjenicu da bi mali doprinos međunacionalnom poverenju mogao da učini baš neki Luka, s obzirom na to da je to trenutno najpopularnije muško ime u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, Gordana Bjelobrk, šef odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, kaže da je to još jedna potvrda teze da su narodi bivše SFRJ bliskiji nego što to na prvi pogled izgleda. 

„Veliki broj dece u zemljama bivše SFRJ nosi ime Luka da bi to moglo da predstavlja statističku slučajnost. Mi pripadamo jedinstvenom kulturnom krugu i zbog toga veliki broj dece nosi ista ili slična imena. Gotovo u svim zemljama vlada moda da se devojčicama daju kratka imena, koja po formi podsećaju na nadimke, a dečacima tradicionalna imena”, ističe naša sagovornica.

Pogled u publikaciju Republičkog zavoda za statistiku „Najčešća imena i prezimena” govori da su Dragan i Milica imena koja su se najčešće davala deci u Srbiji u poslednjih pola veka, da bi od 1991. do 2011. godine Nikola i Milica stekli status kultnih imena.

U našem gradu živi u oko 4.500 Beograđana koji imaju dva imena, koja se pišu rastavljeno, sastavljeno ili sa crticom. U matične knjige prestonice su, između ostalih, upisani i Marko David, Dušan Miloš, Viktor Strahinja, Luka Konstantin, Nikola Jupiter, Stefan Lazar, Maksim Vid ali i devojčice Zara Nikolina, Helena Marija, Anđelika Katarina, Vasilisa Nastasia, Anđela Zoe i Vidra Luna.

Izvor: www.politika.rs