Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Godišnjica ubistva Tijane Jurić: zločin koji je zaprepastio Srbiju

Od ubistva Tijane Jurić juče se navršilo šest godina. Monstruozni zločin nad petnaestogodišnjom devojčicom iz Subotice koji je zaprepastio celu Srbiju raskrinkan je 7. avgusta 2014, nakon bezmalo dve sedmice intenzivne potrage. Počinilac je bio tridesetčetvorogodišnji mesar iz Surčina Dragan Đurić, koji je zbog otmice i ubistva Tijane u noći između 25. i 26. jula 2014. osuđen na 40 godina zatvora. Tijanin otac Igor Jurić osnovao je nedugo potom fondaciju nazvanu imenom svoje ćerke, posvetivši se borbi protiv pedofila i ubica dece, kako se ovakvo zlodelo ne bi ponovilo.

Podsećajući na ovu tragediju, mediji su naveli da je Tijana Jurić 25. jula 2014. vozom pošla u Bajmok, u posetu baki i deki s majčine strane. Tog dana, ona je otišla na turnir u malom fudbalu u Rati, a zatim je veče provela sa prijateljima, da bi oko ponoći krenula kući, u društvu jedne devojčice i dečaka. Nasred puta, odlučila je da sama krene nazad ka Rati, kako bi jednom drugu vratila duksericu koju je pozajmila od njega iste večeri. Kako se dugo nije pojavila, drug joj je krenuo u susret, znajući kojim će putem ona doći. Tijane, međutim, nije bilo, a na zemljanom putu nadomak terena gde je trebalo da se nađu nalazila se njena bela patika kao i veštački nokat.

Iste večeri, stanovnici Bajmoka su počeli da je traže, u potragu se uključila i žandarmerija, a javnost je sa pažnjom i zebnjom pratila traganje iz dana u dan. Nažalost, 7. avgusta je obelodanjeno da je Tijanino telo pronađeno na smetlištu u blizini Sombora, 23 kilometra od mesta na kojem je oteta u Bajmoku. Đurić je uhapšen u mesari u Surčinu. Ministar Stefanović je izvestio novinare da je Đurić u noći zločina najpre kolima udario Tijanu, a zatim je udarao, skinuo odeću s nje i odvezao je na mesto gde ju je usmrtio i na kojem je kasnije pronađeno njeno telo.

Od tada, Igor Jurić je uložio mnoge napore da se zakonski pooštre kazne za počinioce najtežih dela. Predlog Fondacije „Tijana Jurić”, koji je podržalo više od 160.000 građana, maja prošle godine su usvojili i poslanici parlamenta, izglasavši izmene Krivičnog zakonika kojima je za najteža krivična dela ukinuta kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvedena doživotna robija. To se odnosi, između ostalog, na teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem.

Jurić je pokrenuo i inicijativu za uvođenje „amber alert” sistema za uzbunu prilikom nestanka dece. Prema informacijama iz maja, Ministarstvo pravde je formiralo radnu grupu koja radi na definisanju načina uspostavljanja ovog sistema.

U žižu javnosti, Jurić je dospeo i u junu, kada je ispitivan u tužilaštvu u pretkrivičnom postupku. Razlog za to su bile tvrdnje koje je mesecima iznosio u medijima, da ima saznanja o tome da je jedan srpski političar pedofil. On nije odavao identitet te osobe, tvrdeći da bi time moglo da bude ugroženo dete koje je navodno žrtva tog političara.

Izvor: www.politika.rs