Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

„Zastava oružje” izvozi na pet kontinenata

Vrednost ovogodišnjeg plasmana na strana tržišta je 90 miliona dolara, fabrici potrebna MIM tehnologija, a problem je radna snaga

Kragujevac – Posle dvonedeljne pauze, nametnute potrebom da se spreči širenje zaraze, „Zastava oružje”, najstarije preduzeće u korpusu namenske industrije, radi punim kapacitetom. U ponedeljak se na posao vratilo svih 2.500 radnika. Dok je pauza trajala, na radnim mestima je bilo 850 zaposlenih koji su održavali minimum proizvodnog procesa.

Iako našu vojsku snabdeva neophodnim pešadijskim naoružanjem, „Zastava oružje” je izvozno orijentisano preduzeće. Na strana tržišta plasira gotovo celokupnu proizvodnju, a ugovorne obaveze prema inopartnerima su takve da dugotrajnije pauze u radu nisu moguće. Ove godine treba da se realizuju ugovori čija je vrednost 90 miliona dolara.

„Zastava oružje” izvozi na pet kontinenata, kaže za „Politiku” direktor Mladen Petković. Osim vojnog naoružanja, koje uglavnom kupuju afričke i azijske države, kragujevačka fabrika ostvaruje i sve bolje rezultate kad je reč o plasmanu lovačkog i sportskog oružja za kojim raste interesovanje na zahtevnom severnoameričkom tržištu.

Dugoročan posao vredan 45 miliona dolara sklopili smo 2019, ali smo ove godine sa partnerom „Zastava arms USA” potpisali i aneks ugovora kojim smo obezbedili dodatnih 15 miliona evra. Iako na tržištu SAD postoji velika konkurencija kad je reč o ličnom naoružanju, naši pištolji, poluatomatske i snajperske puške dobro se prodaju. U tom delu moraćemo da povećamo kapacitete – navodi Petković.

Proizvodi „Zastava oružja” su na raspolaganju kupcima u Evropi i Australiji, a dominantan vojni program plasira se na tradicionalna tržišta. Kragujevačka fabrika najviše izvozi u Saudijsku Arabiju, Kamerun, Ugandu, Burkinu Faso, Južnoafričku Republiku. Te zemlje gaje poverenje prema nama, kaže prvi čovek „Zastava oružja”, navodeći da je ova fabrike manje količine naoružanja izvezla i u Jermeniju.

Uglavnom sklapamo direktne poslovne aranžmane, sarađujemo i sa SDPR-om, a količine koje plasiramo preko privatnih trgovaca su beznačajne. Borimo se za kupce kao i svaka firma, samo što ne pravimo nameštaj, nego oružje, pa to ponekad izaziva probleme. Shvatam političare koji stalno vode kampanju, ali ne mogu da razumem da neko može da ide toliko daleko da ugrozi jednu od naših najvažnijih privrednih grana kao što je namenska industrija. „Zastava oružje” ima dugoročne ugovore koji garantuju održivost proizvodnje, sigurnost radnih mesta i primanja zaposlenih – poručuje direktor Petković, navodeći da prosečna plata u fabrici iznosi 55.000 dinara.

Najvažniji izvozni aduti kragujevačke fabrike su automatske puške M-05 i M-21, puškomitraljez M-84 i teški mitraljezi „kojot” i „hamer” koji može da se ugradi i na borbena vozila. Arsenal pešadijskog naoružanja bazira se na sistemima „mauzer” i „kalašnjikov”, a cevi su prilagođene poznatim kalibrima: 5,56 mm, 7,62 mm i 12,7 mm. Novi mitraljez NATO kalibra je u završnoj fazi ispitivanja, a očekuje se i snabdevanje naše vojske modularnom puškom koja podržava i ruski kalibar.

Potrebna nam je MIM tehnologija koja omogućava proizvodnju identičnih delova u velikim serijama. Ima nagoveštaja da bi nam država mogla pomoći da nabavimo tu opremu od oko četiri miliona evra. Imamo i kadrovskih problema. U naredne četiri godine u penziju će otići 700 iskusnih radnika. Njihova mesta treba da zauzmu mlađi, ali oni moraju da se obuče za posao – objašnjava direktor Petković.

„Zastava oružje” baštini tradiciju prve topolivnice na Balkanu koju su gradile kraljevske dinastije, i Karađorđevići i Obrenovići. Topolivnica je počela sa radom 1853. godine, a prvi poslovođa bio je francuski livac Šarl Lubri, koji je u Kragujevac došao po naredbi cara Napoleona Trećeg.

Izvoz: www.politika.rs