Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma uskomešalo političko Sarajevo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se politička scena u Sarajevu posebno uskomešala poslije spoljnopolitičkog uspjeha Srbije zbog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, te da su se Bošnjaci osjetili ugroženima.

Dodik je rekao da su slike iz Vašingtona i činjenica da je potpisan Vašingtonski sporazum u prisustvu predsjednika SAD pobudile Bošnjacima osjećaj ugroženosti zato što su vječito bili mezimci Amerike, te ocijenio da nijedan spoljnopolitički uspjeh Srbije i Srba nije prihvatljiv za političare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, kada se pomene pitanje zašto je u gotovo identičnoj situaciji na Kosovu i BiH Albancima dozvoljeno pravo na samoopredjeljenje i državu, a nije Srbima u Republici Srpskoj, u BiH, odmah se u Sarajevu “čuju talambasi” kako se ništa neće završiti lako i da će oni ratom braniti tu svoju neku BiH koju uopšte ne kontrolišu.

  • Kod Bošnjaka je izrazita osjećaj i potreba za navodno nekom osvetom, bez obzira na činjenicu da Sarajevo nema 150.000 Srba – rekao je Dodik za RTS.

Dodik je pojasnio da lider SDA Bakir Izetbegović prijeti da se u BiH ništa neće završiti lako i da će, ako treba, BiH braniti i novim ratom, ali je napomenuo da Oružane snage BiH nije moguće pokrenuti legalno, jer je za to potrebna odluka Predsjedništva BiH.

  • A u Predsjedništvu sjedim ja. Dakle, nikave odluke o Oružanim snagama tu nema i nije moguća. S druge strane, ako ste mislili da ćete pokrenuti policijske snage, muslimanske snage iz Federacije BiH i hrvatske snage, postoji dodatni problem, jer po Dejtonskom sporazumu policija iz jednog entiteta ne može da pređe u drugi – precizirao je Dodik.

S druge strane je, dodao je, apsolutno siguran da Hrvati u toj komponenti Oružanh snaga neće biti dio odluke da se pokrenu Oružane snage.

  • Prema tome, apsolutno nema nikakvog legalnog i legitimnog osnova da može da se povede bilo kakva vojna akcija. Ali, oni stalno nešto govore o tome – rekao je Dodik.

Na pitanje kako je reagovao američki zvaničnik Metju Palmer kada mu je nedavno u Sarajevu rekao da su slučajevi Kosova i Metohije i BiH uporedivi, Dodik je naveo da je Palmer reagovao “ciničnim osmijehom” i da to ne može da se uporedi.

Dodik je poručio kako Srpska neće odustati od tog upoređivanja i da traži odgovor kako se mogu primjenjivati različiti kriterijumi.

On je naveo da je razbijen teritorijalni integritet Srbije i Albancima dato pravo na samopredjeljenje, a to nije dozvoljeno u BiH, koja je bukvalno bila na ivici da bude “rasuta” još prije Dejtona, jer je poznato da se razmišljalo još u Klintonovoj administraciji da se da pravo Republici Srpskoj da bude samostalna.

Govoreći o prijedlogu da se Ambasada BiH izmjesti iz Tel Aviva u Јerusalim, Dodik je rekao da su vidljivi stalni pokušaji Bošnjaka da naprave priču kako su oni ljubimci i da rade u interesu Amerike, ali da je sad interes američkog predsjednika da se ambasada prebaci u Јerusalim da se “učini” Izraelu.

Mislim da je dobar potez za sve nas u BiH da to podržimo. Svjestan sam da treba da glasaju i druga dva člana Predsjedništva. Ako se to ne učini, onda nešto niste dosljedni u toj podršci Amerikancima. Sada se vidi da to naprosto nije tako i da je to jedna licemjerna politika. Da vidimo na koji način će to ići – rekao je Dodik.

On je dodao i da je reakcija jednog od članova Predsjedništva /Željka Komšića/ bila da će staviti na dnevni red Predsjedništva priznanje samoproglašenog Kosova, te da ne vidi nikakav problem da to konačno i da uradi jer će vidjeti da je priznanje nemoguće.

Dodik je ponovio da je na nedavnom sastanku u Beogradu upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Sarajevu vodi antisrpska politika sa željom da se dokine i nestane Republika Srpska, te da zbog toga pokušavaju da diskfalifikuju Srbiju kao faktor mira u regionu i da otuda Izetbegović ponovo poteže pitanje odgovornosti Srbije za genocid u BiH, iako je to već odbačeno.

Izvor: www.rtrs.tv