Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Dodik ukazao na značaj očuvanja srpskog identiteta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je svima koji su inicirali i pomogli izgradnju bista četvorice srpskih velikana u bijeljinskom Gradskom parku, te ukazao na značaj očuvanja srpskog identiteta na ovim prostorima

“Oni su obilježili jedno vrijeme, jedan identitet”, rekao je Dodik, koji danas prisustvuje slavi grada Bijeljina – Svetom Pantelejmonu.

On je napomenuo da se Srbi danas, kao i kroz istoriju, bore za identitet, pismo, jezik, za vrijednost SPC napadnute u Crnoj Gori i drugdje u regionu.

“Borimo se da očuvamo pravo na sebe, za naše postojanje na ovim prostorima i zato je važno na ovakav način obilježavati velikane naše istorije upravo što ćemo pobijediti samo na jedan način, a to je ako generacijama koje dolaze uspijemo prenijeti te vrijednosti”, istakao je Dodik.

Dodik je zahvalio svim darodavcima bista, Gradskoj upravi, ali i akademiku Matiji Bećkoviću koji je izdvojio vrijeme da prisustvuje slavi grada Bijeljina.

On je i u svoje i u ime Republike Srpske zahvalio svima koji su imali snage i volje da na ovaj način pomognu srpski narod, te izrazio uvjerenje da će se na ovom mjestu naći još srpskih velikana.

Dodik je ovom prilikom čestitao slavu grada, te ponovio kako Bijeljina, kao drugi po veličini grad u Republici Srpskoj, zaslužuje svaku pomoć.

“Nastavićemo da radimo svoje poslove. Prije nekoliko dana ovdje smo imali važan sastanak. Ovdje će biti mnogo važnih investicija”, ponovio je Dodik.

Bećković: Gradski park je novi Kalemegdan – hram časti srpskog naroda
Književnik Matija Bećković istakao je da je Gradski park u Bijeljini novi Kalemegdan, koji je hram časti srpskog naroda.
“Želim da i ovaj gradski park u Bijeljini bude takav hram. Dugo je čekao, ali je slavno započeo”, naglasio je Bećković.

On je poželio da se četvorici srpskih velikana Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Jovanu Dučiću, čije su biste danas otkrivene u Gradskom parku u Bijeljini, pridruže svi drugi velikani i neka se novi Kalemegdan rodi u Bijeljini.

“Kao što je, poslije kosovskog pogroma, monahinja Jefimija iz ropstva zamolila cra Lazara da izvesti Đorđa, pokrene Dimitrija, ubedi Teodora, uzme Merkurija i Prokopija i 40 mučenika da dođu u pomoć gde god da su, tako se i mi danas obraćamo njima u ništa manjim kosovskim nevoljama i dozivamo u pomoć i njih i Svetog Pantelejmona i Svetog Savu i Karađorđa i Njegoša i đakona Avakuma, i Petra Kočića i Zimonjića i Teslu i Crnjanskog i milione mučenika da nas ne ostave i dođu u pomoć našu gde god da su”, rekao je Bećković u obraćanju u Gradskom parku u Bijeljini.

U Gradskom parku u Bijeljini danas su otkrivene biste četvorici srpskih velikana Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Jovanu Dučiću.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je na ceremoniji otkrivanja bisti da će njihovim otkrivanjem park biti predat građanima, kao ekološka oaza i oaza mira.

Otkrivanju bisti prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, akademik Matija Bećkovi i manji broj zvanica.

Bijeljina danas proslavlja krsnu slavu grada Svetog Pantelejmona.

Izvor: www.glassrpske.com.