Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Obavještenja

Dozvoljeno kretanje građanima van mjesta prebivališta u dane vikenda

U Republici Srskoj dozvoljeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta u dane vikenda, saopštio je danas ministar zdrvalja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci, održanoj nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, Šeranić je rekao je da je van snage stavljena Uredba o zabrani kretanja van mjesta prebivališta u dane vikenda.

Ministar Šeranić je naveo da ova odluka stupa na snagu od sutra.

Izvor: rtrs.tv

Pomjera se policijski čas u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj večeras policijski čas počinje u 22.00 časa i trajaće do sutra u 5.00 časova ujutru radi sprečavanja širenja virusa korona.

Republički štab za vanredne situacije odlučio je u utorak, 5. maja, da policijski čas ubuduće umjesto u 20.00 počinje u 22.00 časa.

Od ove zabrane izuzete su osobe kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja radi
nesmetanog obavljanja procesa rada i osobe kojima dozvolu za kretanje izda Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Izvor: atvbl.com

Od sutra više nisu potrebne rukavice na javnim mjestima

Na preporuku struke već od sutra ukida se obaveza nošenja rukavica na javnim mjestima, naglasio je premijer Srpske Radovan Višković.

– To znači na otvorenim površinama više nisu potrebne rukavice, ali ostaje obaveza nošenja maski. U zatvorenom prostoru obavezne su i maska i rukavice – dodao je Višković.

Izvor: rtrs.tv

Dozvoljena prodaja poljoprivrednih proizvoda

Na platou pijace u Stanarima od ponedeljka 04.05.2020. godine dozvoljena je prodaja poljoprivrednih proizvoda (rasade, cvijeća, povrća i voća) kao i mliječnih proizvoda u periodu od 7.00  do 15.00 časova.

Svi subjekti koji budu prodavali proizvode na platou pijace dužni su poštovati mjere propisane  u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“  za sprečavanje pojave i širenja COVID-19  bolesti.

Do daljnjeg ostaje zatvorena stočna pijaca, a po nalogu republičkog inspektora

Izvor: opstinastanari.com

Kazne od 100 do 300 KM za nenošenje maske i rukavica

Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koju je danas donijela predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, propisano je sprovođenja mjera zaštite u zajednici za pravna lica, preduzetnike i fizička lica, koje se odnose na mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja i korištenja lične zaštitne opreme, pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance i zabrane okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimanja drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

U skladu sa ovom uredbom sa zakonskom snagom, novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM kazniće se fizičko lice ako ne poštuje vanredne mjere kojim je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje zaštitnih mjera fizičke distance ili drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U skladu sa nadležnostima iz ove uredbe, propisane mjere kazne mogu izricati, osim nadležnih inspektora, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kao i Komunalna policija.

Iz Vlade Srpske apeluju na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera s ciljem zaštite i suzbijanja širenja virusa korona.

Izvor: rtrs.tv

Na snazi je zabrana kretanja van mjesta prebivališta

U Republici Srpskoj danas i sutra na snazi je odluka o zabrani kretanja građana izvan njihovog mjesta prebivališta s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

Ova zabrana odnosi se na period od danas u podne do sutra u 18.00 časova.

Kretanje je dozvoljeno licima zbog potreba procesa rada uz potvrdu poslodavaca, a za realizaciju se zadužuje MUP Republike Srpske.